De afronding

Waarom scheidingstherapie?

Wanneer jullie relatie niet meer lijkt te werken en jullie beiden, of één van jullie beiden van mening is, dat het beter is om te stoppen dan lijkt het dat de relationele taak erop zit. Wij denken van niet. Wanneer het moment van afscheid zich aandient, betekent dit namelijk niet dat de beëindiging van jullie relatie automatisch is afgerond. Zeker als er kinderen in het spel zijn, dan vraagt het afronden van de relatie meer.

Bij elke breuk, gewenst of ongewenst, komt rouw om de hoek te kijken. Grote emoties kunnen het dan overnemen. Het is dan moeilijker om vanuit onze innerlijke volwassene te acteren en te reageren. Ergens wordt het heel verleidelijk om jouw verdriet. boosheid, angst via jouw innerlijk kind te laten horen. Wanneer dit bij beide partners gebeurt dan kan wat eens zo mooi was, heel gauw heel lelijk worden. Je voelt ergens wel dat dit zonde is, maar het is ook op: je kunt niet nog meer geven.

Wat kun je verwachten?

Soms vraagt het einde van een relatie, net als het begin van de relatie, een overgangsfase. Een fase waarin jouw lijf, jouw hart, jouw geest tijd krijgt om te verwerken, te rouwen, nog in contact met elkaar te zijn waarin je niet nog meer kapot maakt, maar waarin je streeft om het goed af te ronden met elkaar. Hierover gaat onze scheidingstherapie.

Elke relatie kent een hechtingscirkel, waarin we starten bij contact. En helaas kent iedere relatie ook een eindfase (doelbewust door uit elkaar te gaan of door het noodlot van de dood). Een eindfase waarin het gaat over afscheid nemen, betekenis geven, vergéven, luisteren, aannemen, hoofd buigen, loslaten, achter je laten en tot slot zingeving. Tijd doet een hoop, maar in het relationele leven heelt tijd niet alle wonden. Dit vraagt om meer toewijding, het vraagt om voelen, toelaten. En dat is ook doodeng zo aan het einde van een relatie. Daarom doe je dit niet alleen maar met ons als begeleider.

Afscheid nemen

De insteek van deze therapie is niet om jullie weer samen te brengen. De insteek is wel om doelbewust afscheid te nemen van jullie relatie om intentioneel dit stuk van jullie leven samen goed af te ronden, het goed te maken: voor de kinderen, maar zeker ook voor jullie zelf. Om nog naar buiten te brengen wat er in het hart leeft, wat het lijf nog meedraagt, zodat je waarachtig en authentiek weer jezelf kunt openen voor een nieuwe fase in je leven.

Het mooie van scheidingstherapie is, dat je mag komen met alle rauwe emoties. De setting van veiligheid, openen, bedding en welkom heten wordt begeleid. Dit hoef je niet zelf te doen. Dus je krijgt ruimte en permissie om werkelijk te delen wat er nog in je leeft.

Deze begeleiding is één van de meest heilzame processen voor je eigen hart, voor dat van de ander en jullie nageslacht. In een momentum waarin het zo pijnlijk is, dat je mag rusten, leunen, uitademen om zo opnieuw met volle potentie te kunnen inademen. Van ons als begeleider vraagt het om vertraging, ruimte, tijd, kunnen blijven staan in jullie storm. Dit mag je van ons verwachten en zo zal het zijn.

Laten we het rond maken, zodat de zingeving en de betekenis van jullie relatie een waarlijke plek mag krijgen.

Reviews

"Ik vond de week in Gozo heel inspirerend. Weer een andere manier om te helen. Heb echt een hele diepe ontspanning ervaren daar. Ik hoop nog een keer mee te doen als je daar iets doet. Ook de locatie was super tof!" ~ Vincent  (43 jaar)

“Ik ben naar Malta gekomen om een reis te maken naar meer diepgang in mijzelf. Het is gelukt. De veiligheid in de groep, jouw aanpak en hoe jij jezelf weet te bewaren, bewonder ik. Ik had in de verste verte dit niet durven dromen." ~ Marloes (43 jaar)

"It has been an intens year but we found the joy back that we lost. And this is mostly because we learned so much in your sessions. The precision and the sharpness of your observations is something I feel I could really use now." ~ Barbara (37 jaar)

“Ik zocht naar een verdieping van mezelf. De sessies met Esther zijn letterlijk een verademing voor mezelf, ze geven mij meer ruimte (in m’n hoofd,  lichaam en ziel), inzicht, kracht, bedding en steun.” ~ Frank, 44 jaar

“Esther is voor ons fantastisch! Zij zorgt voor verzachting en begrip voor wat er bij mij speelt en andersom ook wat er bij mijn man speelt. Het blijft een spannende weg zo, maar ik ben heel dankbaar dat we deze zijn ingeslagen.” ~ Frits (44 jaar) & Suzanne (46 jaar)