EFT relatietherapie

EFT Relatietherapie Rotterdam

EFT (kort voor Emotionally Focused Therapy) is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren.

In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstond EFT als een reactie op het gebrek aan duidelijke omlijnde en gevalideerde interventies voor stellen. Het werd EFT genoemd om het accent te leggen op de cruciale rol van emotie en emotionele communicatie binnen interactiepatronen binnen hechte relaties.

Ook in onze therapie zoeken wij naar het niveau van maakbaarheid. Wij zijn relationele wezens en in een liefdesrelatie gaat het niet over de logica, maar over het gevoel dat bepaalde en bepalende ervaringen je geven. In onze therapie richten wij ons op de veranderingskracht van de emotie. Deze therapievorm is een geïntegreerde manier om onze fundamentele kwetsbaarheden en behoeften te begrijpen – en hoe deze doorwerken in onze belangrijkste relaties.

Kort gezegd: het gaat niet zozeer over het gedrag dat je vertoont, wel welke impact jouw gedrag heeft op de ander en op jullie dynamiek. Deze onderzoeken wij en we duiken de herstel in waar nodig.

 

EFT focust net als de systemische therapie zich op de systematische dynamieken die wij observeren tussen jou en jouw partner.

Net als de systemische therapie heeft EFT haar wortels van de hechtingstheorie. Dit vertelt dat veel van wat wij in onze liefdesrelatie tegenkomen een voortvloeisel is van onze hechting als relationeel wezen in ons gezin van herkomst en in de wereld.

EFT laat op een overtuigende manier zien waar we zijn vastgelopen en houdt ons een uitdagend emotioneel evenwicht voor om naartoe te werken.

Het biedt een overzichtelijke reeks interventies, samen met een verfrissende manier van therapie. In tegenstelling tot lapmiddelen volgt EFT het devies van Sir William Osler (1849 – 1919): 

“Een goede arts behandelt de ziekte. Een uitmuntende arts behandelt de patiënt die aan de ziekte lijdt.” 

Via EFT ontdek je dat er een orde en logica in ervaringen schuilt. Dat het hier en nu is terug te voeren naar toen. 

EFT therapie

Uit onderzoek blijkt ook dat EFT therapie meest transformerend werkt. Van terugval is bijna geen sprake, want je groeit als mens. Dit houdt wel in dat alle relaties in jouw omgeving ten gunste worden beïnvloedt. Tenzij het een destructieve relatievorm betreft, deze zullen niet overleven in een gezond klimaat. Bij traditionele gedragsinterventies is de kans op terugval zeer groot en daarom kiezen wij dus ook niet voor gedragstherapie. 

Wat zo’n groot voordeel is van deze manier van interventie en therapie, is dat het zo grootschalig en breed wetenschappelijk is onderzocht. Er zijn maar liefst 21 studies gedaan (in slechts Noord Amerika) dat consequent positieve resultaten biedt van deze manier van therapie. Het mooiste is dat de onderzoeken laten zien dat zelfs jouw hechtingsstijl kan worden hersteld. Dit betekent dat je begeleid wordt naar een veilige hechting, waarin er sprake is van een emotionele regulatie, meer samenhangend gevoel van eigenwaarde, assertiviteit en volwassenheid. Onze begeleiding kenmerkt zich dat wij sturen naar veilige hechtingsinteracties die persoonlijke groei en heling stimuleren. 

Reviews

"Deze Deep Dive komt aan, binnen en het raakt iets aan. Deze hele week, het huis, het programma, de mensen, alsof het zo moet zijn.” ~ Anneke (40 jaar)

“De sessies met Esther hebben mij (en mijn man) enorm veel gebracht. Ik voel me vrij en veilig om mij in het bijzijn van mijn man en Esther te uiten wat diep binnen binnen mij speelt." ~ Willemijn (49 jaar) & Maurits (52 jaar)

"It has been an intens year but we found the joy back that we lost. And this is mostly because we learned so much in your sessions. The precision and the sharpness of your observations is something I feel I could really use now." ~ Barbara (37 jaar)

“Leerzaam, Verhelderend, Doortastend. Esther heeft een sterk ontwikkelde intuïtie en laat zich leiden door wat op dat moment nodig is. Heel fijn. Samen benaderen we onze relatie en communicatie wat vrijer.” ~ Peter (45 jaar) & Barbara (41 jaar)