Huwelijkstherapie

Huwelijkstherapie Rotterdam

Begin met huwelijkstherapie als de machteloosheid het overneemt…

Liefde stokt en stroomt in elk huwelijk. Dat is volkomen normaal. Maar wanneer de liefde niet meer stroomt of misschien wel verdwenen lijkt, dan komt de pijn en frustratie. Wat moet je dan nog…?

Dan zul je ergens in beweging moeten komen. Het beste woord voor huwelijkstherapie, is eigenlijk liefdestherapie. Het gaat er niet om dat het huwelijk ten koste van alles slaagt, het gaat erom dat de liefde weer kan stromen. 

Het belangrijkste van alles is dat jij jezelf weer vanuit kracht, tevredenheid en lichtheid kunt ervaren en dat je de diepte van de verbinding met je partner kunt voelen. Daarvoor is noodzakelijk dat de veiligheid in jullie dynamiek weer toeneemt en dat je een openheid ervaart om recht vanuit het hart te spreken.

De missie achter huwelijkstherapie is dat de balans van geven en ontvangen opnieuw in evenwicht komt, zodat je ook weer ruimte krijgt om gevoed te worden. Uiteindelijk kiezen jullie dan zelf hoe je de relatie wilt vormgeven, daar ga ik niet over. Wel begeleid ik jullie met huwelijkstherapie in het proces van openheid, ruimte, kracht, kwetsbaarheid, weer in het lijf durven voelen en het herstellen van het evenwicht.

Dìt is waar huwelijkstherapie overgaat vanuit de visie van Liefdestherapie.

Huwelijkstherapie

Huwelijkstherapie, waar beginnen we?

Huwelijkstherapie begint met wat je tegenkomt in het hier & nu. Waar loop je in het ‘nu’ tegen een muur op, dan gaan we dat eerst verkennen. Wat gebeurt er? Welk effect heeft dit op jou? Op jullie? Ken je deze ervaring ergens van? Heb je de gevoelens, die je nu ervaart, vaker ervaren? Samen met jou en/of met jullie beiden onderzoek ik de dynamiek en het samenspel van actie en reactie die je nu voelt. Dan gaan we onze blik verbreden en verdiepen door jouw verleden mee te nemen vanuit jouw gezin van herkomst.

Jouw gezin van herkomst

Veel van wat je in het dagelijkse leven ervaart op relationeel gebied vindt eigenlijk zijn oorsprong in jouw gezin van herkomst. Belangrijke ‘life-events’ in jouw vroege(re) leven zoals bijvoorbeeld scheiding, verhuizing en verslaving kunnen grote invloed uitoefenen. Maar soms heb je een gebeurtenis niet eens zelf meegemaakt en heeft dit toch een sterke invloed op hoe jij je hebt ontwikkeld. Bijvoorbeeld: één van jouw ouders heeft op een te vroege leeftijd een groot verlies gekend waarbij om welke reden dan ook geen ruimte was voor rouw. Dit leidt dan tot een emotionele onbeschikbaarheid in het latere leven. Kinderen van deze ouders worden onder invloed van deze gebeurtenis gevormd in hoe zij zich (kunnen) openen in hun liefdesrelatie. Zomaar één voorbeeld. Jouw voorbeelden, jouw ervaringen in jouw vroegere relationele leven zoeken we op tijdens een sessie.

Tijdens de huwelijkstherapie

In de huwelijkstherapie duiken we vanuit het ‘hier en nu’, het onderzoek in naar jouw gezin van herkomst en de gebeurtenissen met diens effecten en reactiepatronen.

Alleen al dit onderzoek zal licht schijnen op verborgen en blinde gebieden in jullie huwelijk. Deze exercitie leidt tot meer inzicht in jezelf en in jouw partner, in jullie gevoelens en ervaringen gecombineerd met meer compassie en empathie. Soms is alleen dit al voldoende om de stroom van liefde weer op gang te brengen.

Samen in huwelijkstherapie!

Wanneer je kiest voor Huwelijkstherapie, dan kies je ervoor om samen met je partner het onderzoek naar elkaar aan te gaan. Dit betekent dat zowel jij als je partner samen kijken naar hoe jullie de liefde vormgeven in de relatie.

Hoeveel sessies?

Voor het huwelijkstherapie proces, zoals hierboven beschreven,  zijn 2 à 3 sessies toereikend. Omdat ik op een intensieve manier werk, zul je ook relatief snel resultaat mogen verwachten. 

Na dit onderzoek presenteert zich een leerlijn: “Wat zijn jouw leerdoelen in je relatie om jouw invloed op de liefdesstroom te herstellen en te vergroten?”

Ook in deze leerlijn begeleid ik jou (jullie). Nooit zit je bij mij ergens aan vast. Je blijft zelf de producent van het proces. Elke huwelijkstherapie sessie is dienstbaar op zichzelf en tegelijkertijd is dit traject zo gigantisch waardevol, omdat je jezelf de tijd gunt om diep ingesleten patronen te herkennen en opnieuw te doorvoelen zodat jouw loyaliteit  binnen deze ingesleten patronen weer herstelt.