Relatietherapie in Rotterdam

EMDR therapie

EMDR therapie Rotterdam

Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact op je leven hebben, kunnen zelfs nog dagelijks van invloed zijn op je functioneren. Soms verwerk je ervaringen in de loop van de tijd, maar soms lukt dat niet.

Mensen kunnen jarenlang rondlopen met angst, verdriet, schaamte of spijt, zonder te weten waar die gevoelens vandaan komen. Bij EMDR therapie wordt de onderliggende oorzaak naar boven gehaald en verwerkt. Waar voorheen EMDR vooral werd toegepast bij ernstige trauma’s en PTSS klachten, wordt het tegenwoordig ook ingezet bij minder ingrijpende ervaringen die hun sporen hebben nagelaten.

EMDR is een mooie methode om weer grip op je leven te krijgen.

Wat is EMDR precies?

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De naam zegt het al: aan de hand van oogbewegingen wordt geprobeerd het trauma opnieuw te verwerken. Dat klinkt vager dan het is. De theorie waarop EMDR gebaseerd is heeft te maken met de manier waarop je brein herinneringen opslaat.

Het idee is dat bepaalde ervaringen na verloop van tijd als herinneringen in je ‘langetermijngeheugen’ terechtkomen. Zodra je ze weer voor de geest haalt, komen ze in het ‘werkgeheugen’ terecht. Het werkgeheugen heeft echter maar een beperkte capaciteit. Als je tegelijkertijd andere stimuli krijgt, blijft er maar weinig ruimte over voor de herinnering. De herinnering wordt daardoor in een andere, vaak kleinere, vagere, en minder overweldigende vorm, weer in het langetermijngeheugen opgeslagen.

Hoe werkt liefdestherapie?

Het resultaat van EMDR therapie
De therapie zorgt ervoor dat de herinnering minder lading krijgt en in een nieuwe vorm opnieuw in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Het kan zelfs zo zijn dat je er positieve aspecten aan gaat verbinden. Zo kun je in de toekomst gemakkelijker aan het trauma terugdenken, zonder dat dit je meteen overweldigt. Ook zullen de herinneringen aan het trauma je minder snel overvallen.

Nadelen EMDR therapie
EMDR therapie kan emotioneel zwaar zijn. Niet iedereen is er direct aan toe over een trauma te praten en het bewust zo helder mogelijk voor de geest te halen. De relatie die je met de therapeut hebt, is daarom van absoluut belang. Samen met onze therapeut Noortje doorloop je de EMDR stap voor stap. Zij begeleidt jou zacht en in grote veiligheid, niets wordt geforceerd en jij bepaalt het tempo.

Voordelen EMDR therapie
De voordelen wegen in de meeste gevallen op tegen de nadelen. Zo werkt EMDR therapie vaak bijzonder snel, waardoor het niet nodig is jarenlang met een psycholoog over het trauma te praten. Het kan de klachten zelfs zo veel verminderen, dat aan het eind van de behandeling geen sprake van PTSS meer is. Voor veel mensen met traumaklachten zorgt EMDR therapie dan ook voor enorme verbeteringen in het dagelijks functioneren.

Reviews

"Ik vond de week in Gozo heel inspirerend. Weer een andere manier om te helen. Heb echt een hele diepe ontspanning ervaren daar. Ik hoop nog een keer mee te doen als je daar iets doet. Ook de locatie was super tof!" ~ Vincent  (43 jaar)

“Esther is toegankelijk, eerlijk, open, direct, veilig, pakkend, doortastend, kundig, kritisch, en vooral enorm dienend aan jou als cliënt. Dankzij haar begeleiding werd mij veel duidelijk en kon ik anders in het leven staan.” ~ Wouter, 43 jaar

Het was een hele bijzondere sessie. Dank je wel daarvoor! De dagen daarna waren ook heel bijzonder thuis. De liefde was voelbaar. Ik voelde echt de verbinding, de wil om bij elkaar te zijn, elkaar aan te raken, sex te hebben. Wat fijn! ~ Michel & Sharon

Het leven voelt steeds meer als een speeltuin! Na het ademhalingsweekend vorig jaar was het alsof de top bodemlaag er van af was. De adem heeft me veel gebracht, het openen van iets dat vast diep zat. ~ Danielle